Heb jij een website voor je bedrijf of hobby? Dan wil je natuurlijk dat die gezien wordt. Om nieuwe klanten en geïnteresseerden aan te trekken. Maar ook gewoon voor de waardering – jij bent er enthousiast over en dat wil je delen met de hele wereld!
Als je een WordPress-site hebt, dan kan je die SEO-proof maken. SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ – je site hapklaar voor zoekmachines maken, dus. Je kan zelf een paar dingen doen om je SEO te verbeteren en je website nog beter vindbaar te maken!
Lees deze begrijpelijke tips even door, en je kan een nog groter succes maken van je online bedrijf.
1. Zoek je trefwoorden
Stel, je verkoopt zilveren juwelen via jouw WordPress-webwinkel. Dan wil je natuurlijk gevonden worden door mensen die de trefwoorden ‘zilveren juwelen’ intypen in Google. En ook door mensen die ‘zilveren sieraden’, ‘kettingen zilver’ en ‘zilveren ringen’ intypen.
Hoe weet je nou wat de exacte trefwoorden zijn waar jouw toekomstige klanten naar zoeken? Google Keyword Planner is een gratis trefwoordenzoeker, waarmee je ziet welke trefwoorden en varianten daarvan populair zijn. Er zijn nog meer van zulke sites en apps (betaald en gratis), waarmee je de perfecte trefwoorden voor jouw pagina kan vinden.
2. Verwerk je trefwoorden in je website
Heb je je trefwoorden bepaald? Deze termen ga je dan verwerken in de teksten op jouw website. In de nieuwe blogs die je tikt over de prachtige nieuwe sieraden in je shop. In de tags en in de URL’s (linkjes) van de afbeeldingen van je juwelen. En in de productomschrijvingen en teksten op je site. De kans dan Google dan jouw website oppikt, is dan veel groter.
Maar ga alsjeblieft niet je hele website volspammen met 100 keer dezelfde trefwoorden! Dat was ooit dé manier om je website hoog in Google te krijgen. Maar zoekmachines zijn slimmer geworden, en zetten websites met dit soort bladvulling expres lager in hun lijsten. Een goede dichtheid van je trefwoorden ligt rond de 1 a 3% van alle tekst.
3. Maak goede permalinks aan
Elke afbeelding en webpagina heeft een eigen webadres of URL. Dat is het adres waarmee je, als je hem in je browser intypt, direct op die afbeelding of pagina belandt. En Google gebruikt deze URLs ook om jouw site-inhoud te vinden.
Daarom is het belangrijk dat elke URL begrijpelijk en leesbaar is. Een voorbeeld: www.mijnshop.nl/artikel345 zegt de zoekmachine niks. Maar als je die URL vervangt door www.mijnshop.nl/blauw_velours_kussen, dan geeft de zoekmachine hem weer als iemand in Google op ‘blauw velours kussen’ zoekt.
Er is in WordPress één menu waarin je handig alle permalinks van je website aanpassen. Ga naar Instellingen > Permalinks en ga aan de slag!
Lees verder onder de foto.
4. Publish or perish
Of “wie schrijft die blijft”, zouden we in het Nederlands zeggen. Google en andere zoekmachines zijn dol op websites die regelmatig een update krijgen. Hoe vaker je nieuwe blogs neerzet, producten toevoegt of pagina’s maakt, hoe beter je SEO wordt.
Probeer dus regelmatig nieuws over je bedrijf op je website te zetten. Vraag klanten of bekenden om een gastblog of een recensie te schrijven. En deel je nieuwsberichtjes via social media – een deel van je publiek klikt dan door naar je website.
5. Installeer Rank Math
Rank Math is een gratis plugin (uitbreiding) voor WordPress. Dit appje staat bekend als een ‘Zwitsers zakmes’ om de SEO van je website snel ongelofelijk te verbeteren – en terecht.
Zodra je Rank Math geïnstalleerd hebt (wat extreem simpel is!) krijg je een stel overzichtelijke menuutjes om je SEO te verbeteren. Je daarmee kan ‘dode’ links opsporen, de frequentie van jouw trefwoorden op je pagina checken, en tips lezen om je teksten te optimaliseren. Per menuutje toont de app een percentage dat aangeeft hoe goed je SEO op dit gebied al is. Loop die menuutjes in een vrij middagje even na, en je ziet de percentages omhoog schieten!
Je krijgt bovendien heldere tools om de meta-tags en snippets snel aan te passen. Dat zijn de omschrijvinkjes van pagina’s en afbeeldingen die door zoekmachines worden opgepikt. Met Rank Math vul je dus snel deze belangrijke ‘visitekaartjes’ voor Google in.
Makkelijk te gebruiken, 100% gratis en heel veelzijdig – Rank Math zou je echt moeten uitproberen!
Verder lezen? Check ook mijn blog met tips over hoe je betrouwbaar overkomt op je website!
Wil je leren hoe je de juiste informatie op jouw website kan delen? Download dan hieronder mijn E-book Website Content Blueprint en schrijf content die jouw bezoekers verandert in klanten. Daarnaast stuur ik je elke twee weken nog meer handige website tips! Vul je email in en je krijgt ‘m direct.